Peste 1 miliard de tineri riscă pierderea auzului din cauza căștilor

Peste 1 miliard de adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani sunt potențial expuși riscului de pierderea auzului. Cauzele principale sunt folosirea inadecvată a căștilor, la volume foarte mare, și expunerea frecventă la locuri cu muzică tare.

Publicată în jurnalul științific BMJ Global Health , meta-analiză – un studiu care compară rezultatele altor studii pe acest subiect – privind riscul de pierdere a auzului la tineri a fost condusă de o echipă internațională de cercetători, inclusiv membri ai World Health. Organizație (OMS).

„Practicile de ascultare nesigure sunt foarte răspândite la nivel mondial și pun peste 1 miliard de tineri în pericol de pierdere a auzului”, precizează autorii studiului. În ciuda mediei, acest risc poate varia de la 0,67 la 1,35 miliarde. Indiferent de scenariu, cercetătorii avertizează asupra „necesității urgente de a prioritiza politicile axate pe ascultarea în siguranță”.

Studiul

Înainte de a înțelege concluziile studiului, este important să explicăm că expunerea la sunet la un volum foarte mare poate provoca oboseală și poate provoca leziuni diferitelor celule și structuri senzoriale prezente în urechea unui individ, indiferent de vârstă. Riscul principal este expunerea prelungită, în care persoana poate deveni surdă sau poate auzi bâzâit frecvent.

În cercetarea actuală, autorii au analizat date și studii publicate între 2000 și 2021, în care a fost investigat impactul practicilor de ascultare nesigure. S-a luat în considerare istoria a peste 19.000 de indivizi, adolescenți sau adulți tineri. În urma analizelor, s-a putut concluziona că, în medie, un miliard de tineri riscă pierderea auzului din cauza obiceiurilor inadecvate de ascultare.

Cum să preveniți pierderea auzului cauzată de căști?

În fața perspectivei că un miliard de tineri își vor pierde auzul din cauza obiceiurilor nesigure atunci când consumă conținut și ascultă muzică, principala problemă trebuie să fie prevenția. Aceasta include reducerea volumului căștilor de fiecare dată când auziți un zgomot în urechi.

Pierderea auzului la tineri

Atunci când este posibil, merită să activați alerte despre nivelul de expunere la sunet în setările dispozitivului. În aceste cazuri, la prima avertizare, se recomandă să scădeți puțin volumul. Dacă nu puteți reduce sunetul, indicația este să ascultați pentru cea mai scurtă perioadă posibilă.

Dacă zona în care locuiești este foarte zgomotoasă și dai volumul pentru a asculta bine o serie sau muzică, ar trebui să iei în considerare achiziționarea de dispozitive care reduc zgomotul de fond (funcție anti-zgomot) . Deși valoarea medie este mai mare decât cea a căștilor obișnuite, utilizarea acestui tip de echipamente poate păstra mai bine sănătatea urechilor.

Acum, în cazul concertelor, petrecerilor și locațiilor zgomotoase, cel mai bun sfat este să stai departe de difuzoare ori de câte ori este posibil. Pentru persoanele care lucrează în domeniu, este esențial să folosească protecția auditivă. În caz contrar, este foarte probabil să dezvolte probleme de auz în viitor.

Pe lângă măsurile individuale, oamenii de știință subliniază că și protecția auzului adolescenților și tinerilor ar trebui să fie în centrul politicilor publice. „Este o nevoie urgentă ca guvernele, industria și societatea civilă să acorde prioritate prevenirii globale a pierderii auzului prin promovarea practicilor sigure pentru auz”.

https://youtu.be/4PvHqIDJ5Ck

Sursa: BMJ și EurekAlert

CITEȘTE ȘI:

Articole înrudite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button