Moș Nicolae: Semnificație, datini și obiceiuri

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, milioane de copii români îl așteaptă pe Moș Nicolae. Personajul este iubit de toți pentru micile cadouri aduse și puse de moș în ghetuțele prichindeilor. Haideți să vedem ce semnificație are sărbătoarea, ce datini și obiceiuri sunt pe meleagurile din România de Sfântul Nicolae.

Semnificație Moș Nicolae

Moș Nicolae are o semnificație aparte față de alți sfinți sărbătoriți de români. Povestea acestuia este o combinație de istorie și legendă, care au fost transformate în speranță pentru cei mai puțin norocoși prin generozitatea sa. Este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.

În credința populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân Nicoară, potrivit calendarulortodox.ro. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Tradiția populară spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui, iar în dreapta stă Sfântul Mihail.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț cu bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

În Occident această tradiție a devenit obiceiul de a agăța șosete lângă șemineu, în speranța că cei mici vor găsi cadouri în dimineața următoare. În România, copiii lustruiesc ghetuțele și le pun lângă ușă ori lângă fereastră.

Datini și obiceiuri de Sfântul Nicolae

În tradiția mai multor țări, Moș Nicolae aduce daruri în ghetuțele copiilor cuminți precum fructe și dulciuri. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Moș Nicolae doar se uită prin ferestre și își dă seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

În unele zone din România, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când se termină anul, viitorul an va fi unul foarte roditor și plin de reușite.

În alte regiuni ale țării, fetele se strâng în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora noua fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și merg să își aleagă gazda în casa căreia vor avea loc repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou.

Articole înrudite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button