Intel a creat un cip experimental care poate mirosi
Un nou cip Intel numit „Loihi” utilizează inteligența mașinii pentru a identifica mirosuri diferite, fără a fi nevoie de nas. Aceasta este cea mai recentă descoperire, subliniind în continuare gradul de avansare a cercetării în domeniul inteligenței artificiale (AI).
Companiile încearcă să antreneze AI pentru a face tot felul de lucruri, dar o echipă de la Intel a încercat să instruiască AI către ceva neortodox pentru un computer: mirosul. Cercetătorii de la Intel Labs și Universitatea Cornell au anunțat că noul cip de cercetare neuromorfă al lui Intel, denumit Loihi, este capabil să „învețe și să recunoască substanțele chimice periculoase”, prin algoritmi care imită sistemul olfactiv al creierului.
Evident, lipsit de nas, un cip nu poate mirosi, dar într-o lucrare intitulată „Rapid online learning and robust recall in a neuromorphic olfactory circuit”, publicat în Nature Machine Intelligence, Nabil Imam de la Intel și Thomas A. Cleland, de la Cornell, spun că Loihi a putut să învețe să identifice 10 mirosuri diferite.
„Imamul și echipa au luat un set de date constând în activitatea a 72 de senzori chimici, ca răspuns la 10 substanțe gazoase (mirosuri) care circulă în interiorul unui tunel de vânt”, a scris Intel pe site-ul său. „Răspunsurile senzorilor la parfumurile individuale au fost transmise la Loihi, unde circuitele de siliciu imitau circuitul creierului care stă la baza simțului mirosului.”
Compania spune că noul cip Loihi a fost capabil să învețe fiecare miros după numai un singur eșantion, Intel comparând cu o „soluție de învățare profundă similară care a necesitat de 3.000 de ori mai multe eșantioane de instruire pe clasă pentru a atinge același nivel de precizie a clasificării.” Loihi a reușit chiar să identifice acele mirosuri prin „zgomot semnificativ”, astfel încât se pare că nu numai că acest cip a fost un cursant rapid, dar și abilitățile sale de identificare s-au menținut și în prezența altor mirosuri.
Acum, după ce Imam și echipa sa au descoperit o modalitate de a-l face pe noul cip Loihi să detecteze mirosurile, el spune că următoarea sa sarcină este „generalizarea acestei abordări la o gamă mai largă de probleme – de la analiza scenelor senzoriale (înțelegerea relațiilor dintre obiectele pe care le observați) la problemele abstracte precum planificarea și luarea deciziilor.”
Munca pe care Intel și Cornell au depus-o aici ar putea contribui la o AI mai puternică de învățare a mașinilor, așa că sperăm că în curând vom auzi mai multe despre proiectul Loihi.
Acesta s-ar părea un pas important înainte în cursa către un adevărat „nas electronic” multifuncțional, care poate rivaliza, și într-adevăr într-o zi poate depăși, abilitățile nasului uman, sau chiar nasul canin, în a detecta mirosurile și instantaneu rezolvând ceea ce sunt. Cazurile de utilizare variază de la detectarea substanțelor chimice și explozive periculoase, până la detectarea drogurilor și a contrabandei, la identificarea și clasificarea vinurilor, până la controlul calității în fabrici. Există chiar și unele boli care pot fi diagnosticate prin miros.
Având o vedere mai distopică, nasul electronic ar putea într-o zi să ofere fiecărei persoane o semnătură chimică aproape imposibil de ascuns. Ar putea fi folosit pentru a identifica lucruri precum sarcinile și ciclurile hormonale și alte afecțiuni de sănătate pe care companiile ar putea dori să le cunoască dintr-un motiv sau altul.
Totuși, nasul electronic va fi o tehnologie semnificativă atunci când va fi în sfârșit dezvoltat, iar acest tip de tehnologie de învățare profundă a neuroimitării pare că va fi o parte cheie a procesului de discernământ al mirosului.
Citește și despre: Samsung Galaxy A41 vine cu display AMOLED de 6,1 inci și chipset Helio P65