Ce înseamnă o rată de actualizare de 90Hz sau 120Hz pentru ecranul smartphone-ului?

Smartphone-urile sunt din ce în ce mai puternice, însă hardware-ul de ultimă generație rămâne totuși al său, saltul de la generație la generație nu pare la fel de mare ca altădată. Unde se duc producătorii când un telefon nou nu se simte mai puternic decât dispozitivul de anul trecut? O alternativă este de a-l face să se simtă mai fin și mai receptiv – și un mod minunat de a face acest lucru este de a crește rata de actualizare a ecranului său.

În ultimii câțiva ani, am auzit că o serie de smartphone-uri fac afirmații îndrăznețe despre ratele de actualizare a afișajului. Companii precum OnePlus, Razer și Asus au fost dornici să se laude cu propriile afișaje super netede.

 Ce este rata de actualizare (Hz)? Este la fel ca FPS?

Rata de actualizare ecran, în termeni laici, este de câte ori afișajul își reîmprospătează imaginea într-o secundă. Se măsoară practic în Hz. În prezent, majoritatea afișajelor smartphone-urilor au o rată de reîmprospătare de 60Hz sau, cu alte cuvinte, chiar dacă vizualizați o imagine statică, afișajul redă aceeași imagine sau împinge același cadru de 60 de ori în fiecare secundă.

Uneori, oamenii tind să se confunde între rate de actualizare mai mari și rate de cadru mai mari (Hz vs FPS). FPS reprezintă numărul de cadre care sunt împinse pe afișaj în fiecare secundă. FPS este legat de conținutul pe care îl rulați pe ecran, care ar putea fi un videoclip sau un joc.

Deci, în mod ideal, dacă un videoclip a fost filmat și ambalat la 90 de cadre pe secundă (FPS) și ecranul are o rată de actualizare de 90Hz, telefonul va putea să împingă toate cadrele.

În mod similar, puteți reda jocuri sau videoclipuri la 90 fps pe ecranul cu rata de actualizare 90Hz, dar nu pe un ecran cu o rată de actualizare mai mică, să zicem 60Hz. Dacă alimentați conținut de 60 fps pe un ecran de 90Hz, afișajul va comuta la 60Hz sau va dubla unele cadre.

O rată de actualizare mai mare înseamnă că sunt afișate mai multe imagini în aceeași perioadă de timp, ceea ce înseamnă că orice mișcare între fiecare cadru pare mai ușoară. Deoarece există mai multe cadre, reduce decalajul între cadre individuale. 

Deși nu este ceva ce probabil observați în mod conștient, majoritatea oamenilor pot simți o oarecare diferență între ratele de actualizare. De asemenea, mai multe imagini înseamnă că modificările se rezolvă mai rapid – astfel încât telefonul se va simți mai receptiv, deoarece pare să reacționeze mai rapid la comenzi.

Ce diferență veți observa între 60Hz, 90Hz și 120Hz?

Avantajele principale pe care le veți obține dintr-o rată de actualizare crescută sunt o creștere a netezimii și a receptivității display-ului. Parcurgerea aplicațiilor și trecerea prin meniuri se va simți mai ușor și mai receptiv ca urmare a ratei de actualizare mai mari. Neclaritatea mișcării – estomparea pe care o vedeți între acțiuni – va fi, de asemenea, redusă ca urmare a ratei de actualizare mai mare.

Performanța jocurilor este unul dintre cei mai mari beneficiari ai unei rate de actualizare mai mari și, din acest motiv, telefoanele de jocuri au condus la rate mai mari de actualizare. Razer Phone 2, Asus ROG Phone 2 și, mai nou, seria Galaxy S20, au ambalate rate de reîmprospătare mai ridicate decât în mod normal pentru un motiv, și pentru că este un display cu o rată de reîmprospătare mai mare are, de asemenea, mai mic decalaj de intrare. Intervalul de intrare este timpul dintre o acțiune care este declanșată pe afișaj și cea care are loc în joc. Un afișaj standard de 60Hz nu poate avea un interval de intrare sub 16,63ms, deoarece acesta durează pentru actualizarea fiecărei imagini, în timp ce un ecran de 120Hz poate ajunge la 8,33ms, deoarece se reîmprospătează de două ori mai des.  

Dezavantaje ale ratei de actualizare mai mari

Ca multe progrese tehnologice, o creștere a ratei de reîmprospătare vine cu câteva posibile capcane. Cel mai mare dezavantaj este consumul crescut de energie. Rata de actualizare mai mare, cum ar fi 120Hz tinde să scurgă bateria mai repede decât ecranele de 90Hz și 60Hz. Iar, dacă telefonul se luptă cu o viață mai slabă a bateriei în cel mai bun moment, este posibil să doriți să dezactivați rata mai mare de refresh pentru a economisi energie. 

Opțiunea de dezactivare a ratelor de actualizare mai mari este disponibilă la majoritatea telefoanelor cu rate de actualizare mai mari de 60Hz și este deosebit de utilă pe Google Pixel 4, unde o baterie deja mică poate fi grav împiedicată de rata de actualizare de 90Hz.

Citește și despre: Samsung dezvăluie un nou ecran OLED, perfect pentru telefoanele 5G

Articole înrudite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button