Ce este 5G și cum ne va schimba viața
Multe mituri au apărut în jurul tehnologiei mobile a cincea generație. Au existat o mulțime de concepții greșite și informații false. 5G este pe buzele tuturor. Dar știu toți oare ce este 5G și ce va însemna cu adevărat acestă tehnologie pentru omenire? Cum ne va schimba ea viața?
Tehnologia rețelelor mobile a suferit multe schimbări de când a fost introdusă prima generație în urmă cu zeci de ani. Și acum a apărut tehnologia a cincea generație (5G) care promite cea mai rapidă și mai fiabilă transmisie de date din istorie.
Aceasta înseamnă viteze mai mari de încărcare și descărcare, experiență de divertisment VR reală, IoT urban, conducere fără pilot, telemedicină, etc.
Ce este mai exact 5G?
Tehnologia 5G este următoarea generație de rețea de internet mobil. Abrevierea „5G” descrie a cincea generație de comunicații mobile. Promisiunea este că va aduce și mai multă viteză pentru descărcări și încărcări, o acoperire mai largă și conexiuni mai stabile. Ideea este de a utiliza cel mai bun spectru radio și de a permite mai multor dispozitive să acceseze internetul mobil în același timp. Potrivit experților, 5G va permite conectarea a peste 1 milion de dispozitive pe metru pătrat.
Caracteristica specială a 5G este rata de date realizabilă extrem de ridicată de până la 10 Gbit pe secundă și așa-numitul timp de întârziere scăzut (latență). Cu o transmisie de date de până la 10 ori mai mare decât LTE, noua generație de telefoane mobile 5G permite transmisia aproape în timp real.
Propunerea este de a face totul conectat, cum ar fi telefoane mobile, mașini, frigidere, mașini de spălat și camere de securitate, printre alte electronice.
Cum funcționează 5G?
Am văzut ce este de fapt 5G sau ce înseamnă această tehnologie. Hai să vedem în continuare cum funcționează generația a cincea de rețea celulară.
Standardul celular 5G nu este o tehnologie fundamental nouă: 5G transmite tehnologic date în același mod ca 3G și 4G. Folosește domeniile de frecvență mai ridicate ale telefoniei pentru a funcționa, de la 3,5 GHz (Gigahertz) la cel puțin 26 GHz. Acestea au o capacitate mai mare, dar, deoarece lungimile lor de undă sunt mai mici, înseamnă că autonomia lor este mai mică. Prin urmare, ele sunt numite „unde milimetrice” și sunt mai ușor blocate de obiecte fizice.
Dar standardele nu au fost încă definite pentru toate protocoalele 5G. Astfel, este probabil să apară module de antenă telefonică mai mici, aproape de sol, propagând așa-numitele „unde milimetrice” de 5G între un număr mult mai mare de emițătoare și receptoare. Acest lucru va permite o acoperire mai largă.
Care este diferența dintre 5G și 4G?
În comparație cu rețeaua mobilă de a treia generație, 4G a permis streaming-ul și apelurile video de calitate imposibilă până acum, ceea ce înseamnă că televiziunea live este acum vizionată în mod obișnuit la naveta zilnică. Totuși, mai multe fluxuri video au crescut congestia în rețea.
4G atinge limitele tehnice ale cantității de date pe care le poate transfera rapid pe blocuri de spectru. O diferență majoră între 5G și 4G este că această congestie va fi eliminată.
Dar, fără îndoială, cel mai mare diferențiator al 5G față de 4G va fi o poartă de acces la lumea Internetului obiectelor la scară largă. Se așteaptă ca iterațiile ulterioare ale rețelelor 5G să fie revoluționare pentru industriile bazate pe date, orașele inteligente și gestionarea infrastructurii, deoarece va fi posibil să existe mai multe dispozitive care funcționează, în mod fiabil, sigur și neîntrerupt în aceeași zonă.
Cele trei caracteristici care fac acest lucru posibil sunt:
- comunicare de mare viteză, de mare capacitate
- comunicare de înaltă fiabilitate, cu latență scăzută
- conexiuni multiple simultane
Comparativ cu 4G, viteza de comunicare este de 20 de ori mai mare, întârzierea este de 1/10, iar numărul de conexiuni simultane este de așteptat să evolueze de 10 ori și se așteaptă să fie utilizat în diverse servicii și companii.
Care sunt beneficiile tehnologiei 5G?
Standardul celular 5G poate asigura un internet mobil mai rapid și mai fiabil. Aceasta înseamnă că 5G va deschide nenumărate noi posibilități atât în zonele private, cât și în cele urbane. Consumatorii pot beneficia de viteza mai mare și capacitatea de rețea mai mare a rețelei 5G, de exemplu, în următoarele domenii:
- Internet mobil mai rapid pentru comunicații și aplicații multimedia (de exemplu, jocuri mobile, streaming, videoclipuri 4K și 8K, apeluri video de calitate superioară)
- Oferte de mobilitate în rețea (de exemplu, vehicule autonome și interconectate)
- Stabilitate mai bună a rețelei la evenimente majore (de exemplu, când vizitați festivaluri și stadioane)
- Contorizare inteligentă (de exemplu, citirea automată a consumului de energie electrică, gaz și apă) și tehnologii inteligente pentru casă
- Reducerea utilizării pesticidelor în agricultură prin utilizarea tehnologiei de control digital
- Aprovizionarea regiunilor rurale (de exemplu, telemedicina)
Este 5G periculos?
OMS a clasificat tehnologia fără fir ca fiind carcinogenă de nivel 2B, o catalogare foarte generică care, potrivit organizației de sănătate în sine, se referă la compuși „posibil cancerigeni pentru oameni, adică atunci când o asociere cauzală este considerată credibilă, dar întâmplare, prejudecată sau confuz nu poate fi exclusă cu încredere rezonabilă”, o categorie care include substanțe care sunt considerate ușor nocive, cum ar fi cafeaua.
„Studiile efectuate până în prezent nu indică faptul că expunerea la mediu a câmpurilor RF (frecvență radio) crește riscul de cancer sau orice altă boală”, spune OMS.
Un articol foarte bun legat de 5G și sănătate este al Aleksandrei Lipiec de la medonet.pl. Merită citit! Și președintele ANCOM spune că ”tehnologia 5G nu este periculoasă pentru oameni”, conform Digi24.
Când va fi disponibil 5G în România?
ANCOM a anunțat la începutul lunii februarie că a aprobat planul de acțiuni pentru 2021. Acesta cuprinde printre altele organizarea în trimestrul trei din acest an a licitației pentru benzile de frecvențe radio care vor fi folosite și pentru furnizarea serviciilor din noua generație de comunicații 5G.
Cea mai bună transmisie de date din România se află în prezent în zona 4G (LTE). Viitorul stă în noul standard 5G, care a fost deja disponibil ca test în unele orașe din țară din mai 2019. Aveți un articol pe această temă aici.
În acest moment, în România sunt trei mari operatori de telefonie care au oferte comerciale ce permit transferul de date prin 5G.
Dacă v-a plăcut acest articol despre „ce este 5G”, distribuiți-l și prietenilor pentru a vedea cam cum stă treaba cu această tehnologie. De asemenea, puteți să vă spuneți părerea despre acest subiect în secțiunea comentarii de mai jos.