Laptop lent? Motive și remediere
Ai un laptop lent și te frustrează acest lucru? Vezi care sunt motivele pentru care laptopul merge greu și cum se remediază problema.
În această eră modernă, laptopul este unul dintre gadget-urile esențiale. Cu capabilitățile sale puternice de procesare, laptopul are, de asemenea, diferite defecte, cum ar fi supraîncălzirea , încetinirea din diverse motive, probleme cu sistemul de operare și diferite echipamente (cum ar fi tastatura și touchpad-ul) care nu funcționează. Și aceste defecte nu pot fi tolerate pentru că această epocă trebuie să necesite calcule rapide.
Astăzi, vom discuta o problemă critică, cu care aproape fiecare utilizator de laptop trebuie să se fi confruntat în experiența sa cu notebook-uri. Vom discuta de ce un laptop este atât de lent, chiar dacă este nou sau vechi. Ei bine, pot exista diferite motive care fac un laptop încetinit. Mai jos sunt câteva probleme comune și cum să le remediați.
Număr excesiv de programe de pornire
Pentru diferite operațiuni, este nevoie să fie instalate diferite tipuri de programe. Unele dintre ele trebuie, de asemenea, să aibă permisiunea de a se executa la pornire. Acestea includ de obicei aplicații precum antivirus, programe de social media precum Skype. Dar, în același timp, multe aplicații nu sunt esențiale pentru a fi executate la pornire. Povara acestor aplicații neimportante poate determina cu ușurință laptopul să funcționeze lent.
Remediere rapidă: Tot ce trebuie să faceți este să accesați meniul de pornire și să căutați „Startup Apps”. Aici sunt menționate toate aplicațiile care au permisiunea de a se executa la pornire. Treceți prin acestea și decideți care dintre ele nu trebuie să pornească automat. Acest proces este deosebit de benefic pentru performanță dacă puteți dezactiva unele dintre cele cu impact mare. Dar rețineți că unele dintre aceste programe sunt vitale pentru ca Windows să funcționeze. De exemplu, cei cu Microsoft listat ca editor sunt probabil cel mai bine lăsați în pace. Pentru a dezactiva execuția lor la pornire, selectați-le și dezactivați-le.
Laptop cu HDD lent
Utilizarea componentelor hardware vechi poate face ca un laptop să funcționeze lent. Acest tip de problemă apare în principal pe un laptop vechi de 2 până la 4 ani. Un număr semnificativ de laptopuri încetinește cu timpul datorită stocării pe HDD. Un HDD durează de obicei trei până la cinci ani, deoarece stochează date pe discuri magnetice (sau platouri). Un braț stă deasupra acestor platouri și citește și scrie date pe măsură ce discul se rotește la mii de RPM (rotații pe minut).
Remediere rapidă: un nou SSD ar fi cea mai bună opțiune. Merită menționat faptul că nu există părți mobile într-un SSD deoarece este construit din cipuri de memorie flash. Drept urmare, este de câteva ori mai rapid decât un HDD la citirea și scrierea datelor. În plus, SSD-urile aproape nu au zgomot și consumă mai puțină baterie decât hard disk-urile tradiționale. Deci, trecerea la un SSD este cea mai bună soluție. Pentru a trece Windows de la HDD la SSD, pe internet sunt disponibile diverse software-uri.
Capacitate RAM scăzută
O altă componentă hardware, care este RAM, poate cauza, de asemenea, un laptop să funcționeze lent. Când un utilizator instalează multe aplicații, unele dintre ele trebuie să fie rulate în fundal, ceea ce înseamnă că acele aplicații vor rula în continuare indiferent dacă le folosiți sau nu. Poate cauza laptop-ul să fie întârziat. Uneori, trebuie, de asemenea, să faci mai multe sarcini cu programe care consumă mult memorie, ceea ce poate provoca, de asemenea, întârziere.
Remediere rapidă: trebuie să creșteți capacitatea RAM a laptopului. Dacă notebook-ul are o capacitate RAM de 2 GB sau 4 GB, faceți upgrade la cel puțin 8 GB. La fel ca în această epocă, 8 GB de RAM este considerată o capacitate adecvată. În plus, puteți alege o frecvență RAM mai mare pentru o creștere mai mare a vitezei, la fel de mult acceptată de procesorul laptopului.
Aplicații de fundal
Am menționat deja mai sus că unele aplicații trebuie să fie rulate în fundal, iar dacă numărul lor crește, notebook-ul tău va întârzia. Există o soluție ușoară a acestei probleme: actualizarea memoriei RAM, dar dacă încă vă confruntați cu această problemă cu o capacitate RAM mai mare, trebuie să dezactivați programele de fundal nedorite.
Remediere rapidă: Accesați meniul Start și căutați „Task Manager”. Aici vor fi menționate toate programele care rulează. Selectați toate aplicațiile pe care le considerați inutile. Dar amintiți-vă, nu dezactivați niciodată programele de sistem; în caz contrar, vor apărea erori.
Sistemul de operare sau driverele nu sunt actualizate
Scopul principal al unei actualizări este de a vă menține dispozitivul (notebook-ul) actualizat. Aproape fiecare software, driver și sistem de operare trebuie actualizat pentru ca hardware-ul să funcționeze corect. Dacă nu ați actualiza aceste lucruri, dispozitivul ar pierde multe modificări, remedieri și corecții software; acest lucru vă poate încetini notebook-ul. În plus, veți fi neprotejat de vulnerabilitățile de securitate care pot permite hackerilor să aibă acces la computerul dvs.
Remediere rapidă: tot ce trebuie să faceți este să vă actualizați sistemul de operare și driverele. Pentru a actualiza sistemul de operare, mergeți pur și simplu la setări, apoi la secțiunea „Updates and Security” și faceți clic pe Update acum. Actualizările vor fi descărcate, iar laptopul va reporni pentru instalarea actualizărilor. Uneori, actualizarea sistemului de operare include și actualizarea driverelor. Dar cel mai bine ar fi dacă ați căuta în continuare orice actualizare de drivere disponibile (actualizare manuală). Mulți producători OEM oferă acum managerii de drivere, informând utilizatorii care driver este actualizat sau care trebuie actualizat.
Laptopul este afectat de programe malware
Ei bine, toată lumea știe despre termenul de malware (aka Virus), un grup de instrucțiuni pentru a distruge sistemul de operare de pe notebook-ul tău. În această eră modernă, există multe surse pentru obținerea de viruși sau malware. Poate fi în principal prin descărcarea de fișiere, e-mailuri sau medii de stocare. Unele simptome, cum ar fi reclamele pop-up pe ecran și aplicațiile care se blochează aleatoriu, indică faptul că computerul este infectat cu programe malware.
Programul malware vă poate afecta notebook-ul în diferite moduri. Unii viruși infectează memoria RAM și consumă un procent semnificativ de memorie, ceea ce face ca un laptop să funcționeze lent. Un alt tip de malware le permite hackerilor să vă acceseze datele private, cum ar fi folderele personale și parolele salvate. Uneori, hackerii vă fură datele, le șterg din stocare și cer bani pentru a recupera datele; acest tip de caz se numește Ransomware.
Remediere rapidă: Pentru a fi în siguranță de toate aceste scenarii, Microsoft oferă deja Windows Defender. Puteți alege alte programe antivirus pentru protecție suplimentară, cum ar fi Avast Anti-Virus, Avira Anti-Virus, McAfee Anti-Virus. Aceste software anti-virus sunt disponibile și pentru alte sisteme de operare.
Număr mare de fișiere fragmentate
Conform faptelor, fișierele fragmentate pot provoca, de asemenea, întârziere în laptop. Ori de câte ori creați, ștergeți sau editați un fișier, unele dintre aceste date devin fragmentate, ceea ce înseamnă că bucăți de fișiere sunt stocate în diferite părți ale hard disk-ului. Odată cu trecerea timpului, aceste fișiere fragmentate pot face un laptop lent, deoarece unitatea trebuie să se uite în jur pentru a găsi fiecare parte de date. Pentru a aranja datele în HDD, le puteți defragmenta.
Remediere rapidă: Tot ce trebuie să faceți este să accesați „Meniul Start” și să căutați „Defragment And Optimize Drive”. În acest program, puteți selecta unitățile (dorite) pentru defragmentare și faceți clic pe Start. Programul vă va analiza discul și îl va optimiza. Întregul proces poate dura, de asemenea, un timp.
Prea multe fișiere temporare sau cache
Toată lumea știe că scopul principal al memoriei cache este de a vă face calculul mai rapid. Dar la sfârșitul zilei, fișierele Cache au devenit inutile. În mare parte, laptopul șterge automat memoria cache de la sine. Dar, uneori, nu se poate șterge automat și consumă spațiu de stocare pe hard disk. Similar cu acesta, avem și temporare care au aproape același scop. De obicei, aceste fișiere au o extensie „.tmp” sau încep cu $.
Remediere rapidă: Windows vine cu un instrument încorporat pentru curățarea deșeurilor care se acumulează în timp. Pentru a accesa instrumentul Disk Cleanup, accesați Control Panel > System and Security > Administrative Tools și selectați Disk Cleanup din listă. Pe ecranul programului, selectați pur și simplu tipurile de fișiere temporare pe care doriți să le ștergeți.
După ce am încercat toți acești pași, suntem destul de siguri că performanța laptopului tău va fi mai rapidă. Dar dacă totuși, vă confruntați cu întârziere, vă recomandăm să reinstalați sistemul de operare.
CITEȘTE ȘI:
- LG lansează un laptop Ultra Gear 17 de înaltă performanță
- Cinci noi laptopuri Lenovo Yoga ultra-subțiri AMD / Intel au fost lansate
- LG Electronics anunță noile laptopuri LG Gram 360
- NVIDIA anunță RTX 3070 Ti și RTX 3080 Ti pentru laptopuri
- Noile laptopuri LG Gram 2020 vin cu procesoare Intel Core din a 10-a generație