Amazon a primit o aprobare FCC pentru lansarea a 3.236 de sateliți de internet Kuiper
Comisia Federală de Comunicații a autorizat planurile Amazon pentru o constelație a Proiectului Kuiper de 3.236 de sateliți care ar oferi acces la internet în bandă largă pe o latură largă a globului – dar cu condiția să nu interfereze nejustificat cu proiectele satelite autorizate anterior.
Ca răspuns, Amazon a spus că va investi peste 10 miliarde de dolari în proiect. „Am plecat la concurs”, a declarat Dave Limp, vicepreședintele principal al Amazon al dispozitivelor și serviciilor, într-un comunicat.
Cerințele de interferență ale FCC și alte condiții sunt stabilite într-un ordin de 24 de pagini care a fost adoptat miercuri și lansat joi, 30 iulie. Hotărârea abordează obiecțiile înregistrate de rivalii Amazon – inclusiv SpaceX, OneWeb și Telesat.
„Concluzionăm că acordarea cererii Kuiper ar promova interesul public prin autorizarea unui sistem menit să crească disponibilitatea serviciilor de bandă largă de mare viteză pentru consumatori, guvern și companii”, a declarat secretarul FCC, Marlene Dortch, în ordinul de autorizare al agenției.
Ca condiție a aprobării sale, Amazon este obligat să prezinte FCC un plan actualizat de atenuare a deșeurilor odată ce proiectul navei spațiale este finalizat. Compania intenționează să opereze Kuiper în trei straturi, unul la 590 kilometri, altul la 610 kilometri și un al treilea la 630 kilometri.
Sateliții Proiectului Kuiper vor fi lansați în cinci etape, iar serviciul ar începe odată ce Amazon va lansa primii 578 de sateliți de internet. În condițiile ordinului FCC, Amazon va trebui să lanseze jumătate din sateliții săi până la jumătatea anului 2026, iar restul acestora până la jumătatea anului 2029.
Amazon a spus că Project Kuiper va oferi „soluții de backhaul pentru operatorii de telefonie wireless care extind serviciile LTE și 5G în regiuni noi” în postarea sa pe blog.
Dacă s-ar realiza, Kuiper ar concura cu Starlink, o flotă similară, dar potențial mult mai mare, de 12.000 până la 42.000 de sateliți – de câteva ori numărul navelor spațiale lansate vreodată de omenire – format de SpaceX, compania aerospațială fondată de Elon Musk.
Citește și: Android 11 nu va funcționa la telefoanele cu 2 GB RAM sau mai puțin